Under sina drygt 30 år på marknaden har fiskodlingsföretaget Umlax expanderat steg för steg. De är världsledande på rödingproduktion och utsågs till Årets livsmedelsexportör 2017. Planen framåt är att fortsätta växa, dock utan den klassiska regnbågen.

– Nu har vi fasat ut regnbågen ur sortimentet och satsar allt på fjällrödingen, säger Umlax vd Anna-Carin Jonsson.

Anledningen är ekonomisk. Marginalerna är högre på fjällröding så trots en minskad omsättning beräknas vinsten bli densamma. Efterfrågan är enorm. Från att ha levererat cirka 550 ton röding per år är målet att leverera 850 ton under 2018.

Den stora utmaningen framåt är dialogen med myndigheterna som har försvårats den senaste tiden. Tidigare har det sällan varit några större problem att förnya tillstånd, men de sista åren har tongångarna förändrats.

– Debatten om fiskodling i Storsjön och utanför Örnsköldsvik har satt spår i hela branschen. Vårt tillstånd går ut sista december 2018 och vi har ännu inte fått besked om något nytt. Därmed törs vi inte genomföra de investeringar vi hade tänkt, säger Anna-Carin Jonsson.

För Umlax är Inlandsinnovation en trygg och kompetent samarbetspartner. Kunskapen i styrelsen stärktes vid deras inträde 2014 och Anna-Carin lovordar möjligheterna till nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan portföljbolagen. Dessutom vill Inlandsinnovation samma sak som Umlax, nämligen bidra till tillväxt och jobb i Norrlands inland.

– En viktig drivkraft i vårt företag har alltid varit att skapa sysselsättning i Lappland. Nu har vi 40 anställda och är en av de största arbetsgivarna i vårt område. Det är häftigt, säger Anna-Carin Jonsson.