Fiskodlingsföretaget Umlax AB har utsetts till Årets Livsmedelsexportör 2017. Bakom priset står Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet. Priset delades ut av statssekreterare Elisabeth Backteman på Livsmedelsföretagens Matdag den 8 maj på Moderna Museet.

Umlax AB är ett fiskodlingsföretag med över 40 anställda fördelade på sex produktionsanläggningar samt en förädlingsanläggning i södra Lappland. I dagsläget producerar Umlax ca 2 000 ton fisk årligen varav 38% exporteras till bland annat Finland, Norge, Frankrike och Belgien. Företaget satsar på att utöka produktionen och exporten.

— Vi är stolta och tacksamma för erkännandet. Vi har haft det tufft ibland men vi lever och har levt sedan 1987, så detta blev en trevlig 30-års present för Umlax AB. Vi har en fantastisk svensk produkt med lokalt ursprung och i dagsläget har vi svårt att möta den stora efterfrågan, säger Anna-Carin Jonsson, vd på Umlax.

— Vi är stolta över att Umlax fått detta pris som de arbetat hårt för. Priset är också ett tecken på den stora potential som finns för Norrlands företag att genom export växa sig starka på internationella marknader, säger Linn Nilsson, investeringsansvarig Inlandsinnovation.

Juryns motivering:

Det kan handla om råvaran. Eller om tillverkningsprocessen. Eller om teamet och tajmingen. Men framgång är ingen slump. Och för att skapa en varaktig exportprodukt krävs ofta kombinationen av alltihop. Den kombinationen har årets pristagare – råvaran, tillverkningsprocessen, teamet och tajmingen.

Den här framgångsrika exporthistorian började år 1987, med två zooekologer hängivna till natur och fiske. De såg möjligheter i Lapplands extremt rena sjöar och började där odla regnbåge och röding. Kombinationen forskningsperspektiv och affärsmässighet gjorde att framgångarna kom snabbt. 30 år senare kan årets Livsmedelsexportör producera 2 000 ton fjällröding, öring och regnbåge om året i Lapplands sjöar.

Varje morgon flyger svensk fisk till Finland, Norge, Frankrike och Belgien, där den har blivit en succé. Den är på god väg att också erövra Tjeckien och Polen. USA är en potentiell jättemarknad. Men produktionen lever i symbios med naturen. Det krävs regniga och kalla somrar för att kunna möta efterfrågan, som är större än tillgången och årets exportprisvinnare söker nya odlingstillstånd kontinuerligt.

Årets Livsmedelsexportör är ett välmående företag med mer än 40 anställda. En dynamisk mix av akademiker och skickligt yrkesfolk fördelade på sex produktionsanläggningar samt en förädlingsanläggning i södra Lappland.

Förutom äran består priset av en presentcheck på 50 000 kronor som pristagaren får köpa exporttjänster för från Business Sweden. 2016 gick priset till Fria Bröd AB och i år gick det till Umlax AB.

För mer information
Anna-Carin Jonsson, vd på Umlax AB, +46 (0)70 60 60 462