”Vi skaffar kunderna. Sedan gör vi snön.” Mikael och Lars Rundblom har vänt på tankesättet när det gäller skidåkning. Som ägare av Branäsgruppen satsar de hårt och ser stora möjligheter för sina sex skidanläggningar, som alla finns söder om Dalälven.

– Vi vill skapa möjligheter för fler barnfamiljer att åka skidor utan att behöva resa alltför långt. Då måste vi finnas nära den stora delen av befolkningen, säger Mikael Rundblom.

Att bröderna förvärvade skidanläggningen i Branäs i slutet av 1990-talet var närmast en slump. Advokaten Mikael köpte en stuga i byn och såg direkt potentialen i den slumrande skidorten. Lars var då en upptagen tidnings-VD med liten möjlighet att engagera sig. Numera är han Branäsgruppens styrelseordförande. De tror att bristen på erfarenhet från branschen faktiskt bidragit till framgångarna eftersom de lätt kunnat sätta sig in i ”vanliga” skidåkares perspektiv. Gästerna uppskattar modernt och bra boende intill backarna och att allt går att förboka.

Det viktigaste i Branäs blev därmed att bygga bäddar och detsamma gäller den senaste satsningen i Kungsberget, utanför Sandviken i Gästrikland. Där finns kanske inte de häftigaste backarna, men det spelar ingen roll eftersom målgruppen är långt ifrån extremskidåkare.

– Hos oss är det inte fallhöjden som räknas, utan vi levererar en skön upplevelse för hela familjen utan köer och krångel, säger Lars Rundblom.

Responsen på satsningen i Kungsberget har varit stor. I fjol ökade den mest av alla skidanläggningar i Sverige. Ett nytt skidområde samt en ny 8-stolslift invigdes. Det byggdes ett antal lägenhetshus som gav 300 nya bäddar. Investeringarna i koncernen landade i fjol på cirka 170 miljoner kronor. Inlandsinnovation blev delägare och gick in med 50 miljoner.

– Vi behövde ta ett kliv i Kungsberget och här har Inlandsinnovations satsning påskyndat processen. Att öka så snabbt hade inte varit möjligt utan den hjälpen, säger Mikael.

Den stora utmaningen framåt är snö, snö och åter snö, men Lars och Mikael ser stora möjligheter att både tillverka och spara den varan.

– Vi blir allt skickligare på att producera snö bland annat i snöfabriker. Branäs och Kungsberget är redan snösäkra, men utmaning framåt är att garantera snö i de fyra sydligaste anläggningarna, säger Lars.