Inlandsinnovation investerar 4 miljoner i Smartplanes. Företaget tillverkar drönare utrustade med digital kamera för flygfotografering. Kunderna finns redan idag på flera håll i världen, men med den nya investeringen kommer Smartplanes satsa ytterligare på internationell marknadsföring och på att etablera återförsäljare

– Den nordamerikanska marknaden håller just på att komma igång och Afrika och Asien ser lovande ut, säger Ola Friström, grundare och vd.

Den nya investeringen möjliggör för företaget att satsa mer på marknadsföring internationellt, och en marknadsansvarig ska tillsättas. Idag omsätter Smartplanes cirka 6 miljoner kronor och har sju medarbetare.

– Med den nya satsningen siktar vi på att flerdubbla både omsättning och antalet anställda under de kommande tre till fyra åren, säger Ola Friström.

– Smartplanes har en attraktiv produkt och ett starkt team som vi tror mycket på. Företaget har potential att växa internationellt, säger Håkan Berg, vd Inlandsinnovation.

Drönarna som Smartplanes producerar används främst för att producera kartor och 3-D modeller att använda inom till exempel skogsbruk, lantbruk, gruvor och infrastruktur.