Barnmedieföretaget Ruta Ett från Falun har redan tagit över barnfilmstittandet på Youtube. Nu satsar de högre och gör långfilm och leksaker av deras animerade serie Stadens Hjältar.

Pelle Ferner, vd på Ruta Ett, har bråda tider. Kortfilmerna om Palle Polisbil, Bella Brandbil och de andra i Stadens Hjältar ska bli långfilm. Filmen kommer bland annat att sändas av ett globalt TV-bolag till 17 miljoner hushåll.
– Det är en stor produktion och det har varit lite annorlunda att jobba med långfilm jämfört med kortfilm. Den stora utmaningen är att skriva historier som är spännande i 55 minuter, säger Pelle Ferner.

Ruta Ett har jobbat tätt ihop med manusförfattare på amerikanska Baboon Animation som bland annat gjort storfilmer som Shrek 2 och Madagaskar.
– Tanken är att det ska bli barnens första bioupplevelse. Sen om det sker i en egen hemmabio eller på biograf spelar ingen roll, men det ska vara deras första introduktion till längre film.

Pelle Ferner beskriver filmen som en vänskapsfilm om att alla är lika viktiga. Borgmästaren i staden ser att alla andra har en viktig uppgift, men känner att han själv bara är borgmästare och att det inte är så viktigt. Han åker iväg för att finna sig själv. Staden står utan borgmästare.
– Olyckskorpen är den enda som inte har ett jobb, så han får bli borgmästare och då kan du ju tänka dig hur det går.

Filmen är beräknad att släppas till sommaren och samtidigt lanserar Ruta Ett en leksaksserie med karaktärerna från Stadens Hjältar. Leksakerna har tagits fram tillsammans med en av världens största leksakstillverkare, tyska Simba Dickie, och kommer att finnas både i butik och i en egen onlineshop.
– Det blir totalt tio enheter och till varje leksak du köper följer det med ett kort som gör att du kan låsa upp saker i vår app. Vi vill inte bara släppa leksaker utan vi vill koppla samman den fysiska världen med den digitala världen.

Förutom film och leksaker släpper Ruta Ett en låtsamling som ska översättas till flera språk. En samling ”moderna schlagers för barn” som Pelle Ferner beskriver det. Dessutom håller en fulltecknad nyemission på att avslutas.
– För oss har det varit viktigt med ägare som både tror på oss och som kan skjuta till kapital. Det är oerhört fascinerande att vi kan sitta här i Dalarna och skicka ut film som når så otroligt många. 50 miljoner hushåll kan se Stadens Hjältar på TV och vi har gjort resan från tre rum i Falun till att bli ett stort varumärke. Inget av det vi har gjort hade vi kunnat göra utan våra ägare.

Fakta:
Ruta Ett Entertainment AB är baserat i Falun och omsatte ca 11 miljoner kronor senaste räkenskapsåret. De är strategisk partner med YouTube och har över 80 miljoner visningar i månaden, samt att Stadens Hjältar kan ses på TV i 50 miljoner hushåll. Inlandsinnovation gick in som ägare 2014 med en första investering om fem miljoner kronor.