Observit utvecklar mjukvaruprodukter och system för videoövervakning som bland annat används i bussar, tåg och inom detaljhandel. 2014 investerade Inlandsinnovation i företaget och det öppnande vägen till den internationella marknaden. Lars Flodén, vd Observit berättar att företaget på ett år fördubblat omsättningen och etablerat ett 40-tal återförsäljare.

Inlandsinnovation gick in som delägare 2014, vad har hänt sedan dess?

Vi har jobbat intensivt med att etablera partners som kan sälja våra produkter utomlands och idag har vi ett 40-tal återförsäljare i framför allt norra Europa. Vi har fått ett gott gensvar och bland annat har en amerikansk facktidskrift listat Observit som ett av de 20 mest lovande företagen inom integrerade IT-lösningar, och då finns vi inte ens i USA ännu. Omsättningen har fördubblats det senaste året och då är det ändå nu, när vi börjar ha vår säljorganisation på plats, som vi verkligen ska börja göra affärer.

Vad hade hänt om Inlandsinnovation inte hade gått in som delägare?

Då skulle vi försökt få in någon annan partner, men det finns flera fördelar med Inlandsinnovation. Dels upplever jag det som en dörröppnare utomlands att ha en statlig aktör som delägare, det står för trygghet. Dels kan Inlandsinnovation i högre utsträckning än privata alternativ vara uthålliga och långsiktig i sina investeringar, något som är avgörande för oss eftersom det är väldigt långa försäljningscykler i vår bransch.

Vad har det för betydelse för dig att Inlandsinnovation verkar i norra Sverige?

Det underlättar att ha en affärspartners som har förståelse för hur det fungerar att jobba globalt men med sin bas i Norrland. Det går inte att komma ifrån att vår vardag skulle vara enklare om vi satt i Malmö eller Stockholm, då skulle vi till exempel kunna till flyga till London för ett möte över dagen, det funkar inte från Sundsvall. Det är bra med en delägare som har förståelse för hur vår verklighet ser ut.

Observit om 10 år?

Då tror och hoppas jag att vi finns i hela Europa, jag skulle bli förvånad om vi inte finns i de flesta världsdelar. Vi har i dag spännande diskussioner med Afrika, Syd- och Nordamerika. Det finns ett intresse för vår produkt på fler marknader. Jag tror att vi även i framtiden kommer att ha vår bas i Norrland, kanske är vi 50-60 personer som jobbar här, sedan har vi förmodligen en supportorganisation också med anställda ute på våra marknader.

Relaterat material:
st.nu: Sundsvallsföretaget på amerikansk topplista