Globisens affärsidé är att sälja sportutrustning via nätet. Den största sajten, skistart.com säljer allt inom längdskidor. Lager och huvudkontor finns i Älvdalen utanför Mora och blir det som vd Johan Rehnström vill kommer man både bygga ny lokal på orten och anställa mångdubbelt fler än dagens tolv medarbetare.

Inlandsinnovation gick in som delägare sommaren 2013, vad har hänt sedan dess?

Mycket! Vi har startat de två nya sajterna multitriathlon.com och climbing247.com för att öka sommarmarknaden och jämna ut säsongerna. Vi har fördubblat omsättningen, tredubblat lokalen och gått från fyra till tolv anställda. Det hade vi inte kunnat göra utan Inlandsinnovation.

Vad hade hänt om Inlandsinnovation inte hade gått in som delägare?

Vi försökte ett tag att harva oss fram med bankerna men de tittar mer på historia än framtid när de fattar sina beslut och eftersom vi växte så snabbt gav det ingen rättvisande bild. Vinsterna räckte inte till att bygga lager och vi behövde externt kapital för att inte stanna av. Inlandsinnovation var den aktör som passade oss bäst.

Vad hade det för betydelse för er att Inlandsinnovation verkar i er region?

Det var viktigt. Vi finns i, och brinner för, den här regionen. Älvdalen som ort minskar hela tiden och det är väldigt kul att vi kan bidra med nya jobb, nya skattepengar och utveckling. Det är en fördel att vi delar den ambitionen med våra delägare.

Globisen om 10 år?

Vi har stora planer. Just nu arbetar vi med att alla våra sajter ska finnas på alla nordiska språk och på tyska. Om tio år ser jag framför mig att vi har utökat och byggt en ny lokal här i Älvdalen och att vi är minst 50 anställda.

Relaterat material:
Skistart.com