För tre år sedan investerade Inlandsinnovation tillsammans med privata investerare i Branäsgruppen, och klev därmed in som delägare i Sveriges näst största skidkoncern. Investeringen skedde i ett läge då Branäsgruppen ville utveckla Kungsberget, strax norr om Sandviken och med två timmars bilresa från Stockholm. Investeringen har på kort tid utvecklats väl och Inlandsinnovation säljer nu sitt innehav till befintlig ägargrupp.

– Vi gick in i rätt skede i Branäsgruppen. Potentialen för tillväxt var tydlig i ett område med låg tillförsel av riskkapital. Vi bedömde även att det skulle ha goda sysselsättningseffekter, och det har det haft, främst bland ungdomar. Sammantaget är vi mycket nöjda med att ha varit med och utvecklat Branäsgruppen, säger investeringsansvarig Linn Nilsson.

– Vi behövde ta ett kliv i Kungsberget och här har Inlandsinnovations satsning påskyndat processen. Att öka så snabbt hade inte varit möjligt utan deras hjälp. Vi är nöjda och stolta över samarbetet som bidragit till våra framgångar i Kungsberget, säger Branäsgruppens styrelseordförande Lars Rundblom.

Branäsgruppen har satsat stort i Kungsberget. De har byggt ett helt nytt skidområde med fler nedfarter, snösystem och liftar, bland annat en 8-stolslift. Det har även investerats i boenden och restauranger. Responsen från gästerna har varit god.

– Beläggningen ökade med drygt 20 procent under årets säsong och skipassen med nästan 30 procent. När årets jämförelser presenteras inom kort får vi se om Kungsberget, precis som säsongen innan, ökade mest av alla skidanläggningar i Sverige, säger Lars Rundblom.