Efter en lyckad sommar kom ett roligt besked för Grönklittsgruppen inför vinterns utmaningar. Tänndalen blev delad etta och Orsa Grönklitt femma bland Sveriges skiddestinationer när besökarna själva fick sätta betyg.

Det blev en lyckad sommar för Grönklittsgruppen med mycket folk på de flesta av deras destinationer. Det fina sommarvädret var naturligtvis en nyckel, men också en trendförändring hos resenärerna.
– Det har sett bra ut över hela landet. Jag tycker att vi har märkt i år att allt fler väljer att semestra norrut istället för att åka söderut i Europa. Kanske beror det på det oroliga världsläget, säger Mark Baljeu, vd på Grönklittsgruppen.

Årets stora sommarnyhet var köpet av Ansia Resort i Lycksele. Grönklittsgruppen tog över Ansia 1 juni och det har fallit väl ut.
– Det har gått jättebra, helt enligt plan. Svensk sommarturism är ganska stabil under högsommarveckorna i juli, men klarar man veckorna i juni och augusti så kommer man väl ut, och det känns det som att vi har gjort, säger Mark Baljeu.

Med en fin sommar i ryggen kom så ett glädjebesked inför vintern. I en undersökning där branschanalysföretaget Nordic Bench har frågat 2 800 besökare på svenska vinterdestinationer om deras upplevelse hamnade Tänndalen i topp tillsammans med Funäsdalen.
– Jätteroligt, det är bara att tacka och ta emot och fortsätta sprida samma budskap till ännu fler gäster. Det handlar om värdskap och en närhet mellan gäster och personalen. Det är ett litet kvitto för personalen för det jobb de lägger ner.

Dessutom kom Orsa Grönklitt på en femteplats.
– Det var väldigt kul för oss, inte minst med tanke på hur hård konkurrensen är i Dalarna, med Idre och hela Sälenfjällen. Orsa Grönklitt har ju en fördel av att ligga närmare Stockholm men jag tror att mycket handlar om att längdåkningstrenden ökar. Vi har tio mil längdspår och jag skulle säga att vi är topp tre i Sverige när det gäller spårskötsel och service till gästerna.

Inför förra vintern satsades det hårt i Orsa Grönklitt med stolslift och barnområde. I år har fokus istället varit att utveckla och förbättra längdskidspåren. I Tänndalen har Grönklittsgruppen tagit över restaurangen i Hamra Wärdshus och byggt ut snökanonsystemet. Sedan Mark Baljeu kom in som vd för tre år sedan har företaget dubblerat sin verksamhet.
– Det har varit en otrolig styrka att ha haft Inlandsinnovation som storägare eftersom vi är i en sådan expansiv fas. Det ger en trygghet både för oss och alla andra inblandade. De är med och engagerar sig och vill mycket. Det känns väldigt positivt, säger Mark Baljeu.