Haparandaföretaget Bothnia Invent (numera FrontPoint) har med Securitas som kund fått ett nationellt och internationellt genombrott. Företaget tillverkar och levererar FrontPoint POD (Personal Online Desk), också kallad distansreception.

– I Sverige har Kungliga Dramatiska Teatern och Kungliga Operan i Stockholm köpt systemet. I Finland har biluthyrningsfirman Avis förmedlat över 15 000 biluthyrningar, i Frankrike har leveranser påbörjats till en stor kund och dialoger med kunder i Polen och de Baltiska staterna har precis börjat, säger Ove Åsberg vd för Bothnia Invent AB.

En distansreception gör det möjligt att sköta reception eller kundtjänst på distans och hämta eller lämna ut till exempel nycklar, gods, dokument eller biljetter till sina kunder. Det ger möjlighet till personlig kontakt, identitetskontroll och betalning med ljud och bild i realtid. Det finns stora kostnadsbesparingar att göra med det här systemet.

– Dramaten har till exempel ersatt två bemannade receptioner med en distansreception. För dem innebär det stora kostnadsbesparingar. Med FrontPoint kan man minska sina kostnader med minst 60 procent, säger Ove Åsberg.

Inlandsinnovation gick in som delägare 2012, vad har hänt sedan dess?

– Det har hänt otroligt mycket. När Inlandsinnovation klev in som ägare för fyra år sedan var vi ett ungt företag med en unik produkt men utan kunder. Inlandsinnovation har bidragit till ekonomiska förutsättningar för oss att kliva ut både på den svenska och internationella marknaden. Investeringen möjliggjorde både produktutveckling och marknadsföring av vårt varumärke FrontPoint, som också numera är vårt företagsnamn. Vi är fortfarande ett litet företag men ser mycket stor potential att växa både nationellt och internationellt.

Vad hade hänt om Inlandsinnovation inte hade gått in som delägare?

– Vägen fram hade naturligtvis varit betydligt tuffare. Totalt har närmare 16 miljoner investerats i bolaget, varav Inlandsinnovation står för en tredjedel.

Vad hade det för betydelse för er att Inlandsinnovation verkar i er region?

– Det är väldigt viktigt att ha en så pass stark aktör med stort kapital som kan vår marknad i norr och vill investera här. Det är nödvändigt för att vi ska kunna bygga företag som är internationellt konkurrenskraftiga. Övriga aktörer inom riskkapital verkar vara mer intresserade av de södra delarna av landet.

Var är FrontPoint om 10 år?
Vi har vuxit både i Sverige och internationellt och finns i länder över hela världen. Securitas finns idag i ett 60-tal länder, tillsammans med dem finns det stora möjligheter att växla upp FrontPoint POD koncept globalt. Vår produkt är lätt att integrera i internationella system. Om tio år finns vi också i betydligt fler branscher än idag, till exempel inom callcenterföretag, hotell, detaljhandel, myndigheter och banker.