På fem år ska volymen fördubblas och omsättningen öka från 40 till 100 miljoner. Målen är höga för plåtbearbetningsföretaget Pepab i Söderhamn när de investerar i en ny fiberlaser och en helautomatiserad anläggning. Den nya nya utrustningen invigs veckan innan jul.

– Ökad automatisering och digitalisering är avgörande för oss, liksom för alla industrier. Genom Inlandsinnovations engagemang kunde vi genomföra denna investering mycket snabbare än planerat, säger Stig-Olof Elmelind, huvudägare och vd i Pepab.

Pepab har 40 anställda och tillverkar produkter och komponenter i tunnplåt. De fungerar som legotillverkare, men också som en partner med fullständigt produktionsansvar. En viktig kund är exempelvis Ecolog som tillverkar skogsmaskiner.

Liksom hela den industriella världen befinner sig Pepab i den fjärde industriella revolutionen. Med det menas att effektivitet och kvalitet förbättras genom digitalisering, automation och ”smarta fabriker”. Tack vare sin snabba investering ligger Pepab nu i framkant i sin bransch och har den vassaste anläggningen norr om Stockholm.

– Det handlar framförallt om vår nya fiberlaser. Genom den kan vi skära plåten snabbare och även billigare, eftersom den kräver mindre el och lägre underhåll än vår tidigare laser. Men den stora revolutionen för oss är den helautomatiserade anläggningen.

Den nya maskinen är kopplad mot plåtlagret och hämtar plåten på egen hand genom en robot. När den skurit plåtbitarna enligt en datoriserad skiss plockar roboten bort bitarna själv. Ingen manuell hantering krävs och tiden för att göra en produkt kommer att halveras. Pepabs kompetenta medarbetare kan i stället koncentrera sig på mer högkvalitativa arbetsuppgifter.

– En positiv bieffekt är att vi frigör kapacitet i två maskiner där vi har vanlig planlaserskärning. Dessa ska vi utveckla för tredimensionell skärning framöver, säger Stig-Olof.