Easyfill i Bräcke utvecklar butiksinredning som förenklar påfyllning i butik. Bland kunderna finns världsföretag som Coca Cola och Pepsi. Inlandsinnovation äger sedan 2011 tjugo procent av företaget och vd Håkan Sjölander säger att det är en trygghet att ha svenska staten i ryggen.

Inlandsinnovation gick in som delägare 2011, vad har hänt sedan dess?

Vi har utvecklat våra produkter. Tidigare gjorde vi allt i plåt, nu köper vi verktyg från Kina för att kunna tillverka inredning i plast. Det krävs mycket pengar för att göra den typen av investeringar. Vi har också sett till att patentskydda alla våra produkter. Företaget har en fantastisk potential och det är nu vi ska börja tjäna de stora pengarna.

Vad hade hänt om Inlandsinnovation inte hade gått in som delägare?

Då hade jag gått till andra riskkapitalbolag. Men det hade varit mycket svårare. Jag upplever det också som en enorm styrka att via Inlandsinnovation ha svenska staten i ryggen. Jag råkade ut för ett patentintrång för ett antal år sedan och det vill jag inte vara med om igen. Med svenska staten som delägare har jag ett visst skydd, vem som helst törs inte ge sig på mina produkter.

Vad hade det för betydelse för er att Inlandsinnovation verkar i er region?

För mig vad det väldigt viktigt. Det finns en närhet och en förståelse som är betydelsefull. Att driva internationell business från Bräcke innebär andra utmaningar än om man gör det från storstan. Det behövs också ett riskkapitalbolag där det inte bara är pengar som spelar roll utan också arbetstillfällen och utveckling i regionen. I Bräcke till exempel flyttar nästan alla unga, Inlandsinnovation har en viktig roll när det gäller att motverka detta genom att skapa möjlighet för människor att bo kvar.

Easyfill om tio år?

Redan om fem år är vi ett världsföretag. Alla butiker använder Easyfill. Vi tjänar otroliga pengar och staten är en vinnare eftersom de äger 20 procent.