Cranab ger sig ut på lanseringsturné med sin nya produkt – en Z-kran till lastbilar för skogstransport. Hittills har företaget fokuserat främst på kranar för skogsmaskiner, och även om det för en oinsatt kan verka ganska lika är det stor skillnad på att sälja kranar till skogsmaskiner och till lastbilar.

– Det är en helt annan affär. Kranar till skogsmaskiner säljer vi till skogsmaskintillverkare, medan vi med lastbilskranarna vänder vi oss direkt till brukarna. Det innebär att vi i vår nya satsning måste bygga upp ett återförsäljarnät som både kan sälja och som kan ta hand om service och support under kranens livstid, berättar Anders Strömgren, vd på Cranab.

Företaget som finns i Vindeln, Västerbotten, har en drygt 50-årig historia. Idag omsätter företaget cirka 220 miljoner kronor och har 150 anställda. Marknaden inom maskinkranar är stabil och Cranab har inte så stora möjligheter att växa mer inom det segmentet. Därav satsning på lastbilskranar.

Företaget har redan klart med återförsäljare i Tyskland, Österrike, Schweiz och Finland. Sverige och Norge är på gång.

– Vi har börjat med den marknad vi tror mest på och när det gäller Z-kranen är det Centraleuropa. Planen är att komma med en L-kran under 2017 och då kommer vi att fokusera mer på Sverige och norden, berättar Anders Strömgren.

Vilken typ av kran som passar i olika länder handlar bland annat om tillåtna fordonslängder och vikter.

Cranab har nu en sommar av turnerande att se fram emot. En mängd mässor ska besökas, både i Europa och Sverige. Därtill kommer en mängd aktiviteter hos återförsäljare som kunddagar, visningar, öppet hus och demonstrationer. Gensvaret hittills är positivt.

– Efterfrågan på lastbilskranar är stor men det finns inte så många leverantörer. Kunderna välkomnar att det kommer fler alternativ, säger Anders Strömgren.

Lanseringen och kundernas mottagande av lastbilskranarna är avgörande för vad Cranab ska vara för företag i framtiden.

– Jag ser positivt på framtiden, men hur vi lyckas i det här projektet är avgörande. Min ambition är att Cranab ska växa och i framtiden ha fler produkter som vänder sig direkt till slutkund, säger Anders Strömgren.

Här kan du läsa mer om Cranab