På drygt ett år har Umlax omsättning ökat från 75 miljoner till nära 90 miljoner kronor. Nu står företaget inför en omstrukturering. Från att ha odlat tre arter ädelfisk ska de enbart odla röding och bli världsledande på det.

– Vi är redan störst i Sverige på röding, nu vill vi bli störst och bäst i världen också. Vi har en produkt som är unik, det är väldigt hög kvalité på våra fiskprodukter. Vi har lång erfarenhet och kunskap av fiskodling och vi har kalla och rena vatten som passar för fiskodling i Lappland, säger Josef Nygren, vd Umlax.

Umlax odlar fisk vid flera anläggningar i Lappland och är en helhetsproducent med kontroll över hela produktionskedjan från rom till färdig filé. Företaget är landets största producent av röding och levererar färsk fisk via grossister till restauranger och butiker i Sverige och exporterar till Finland, Belgien, Frankrike och Polen.

Inlandsinnovation gick in som delägare hösten 2014, vad har hänt sedan dess?
Vi har ökat omsättningen med 15 miljoner kronor. Under 2016 ska vi omstrukturera och koncentrera verksamheten på den produkt som vi är bäst på och det är röding. Vi slutar odla öring och regnbåge. I arbetet med att utveckla verksamheten har vi haft god hjälp av Inlandsinnovation, både i styrelsearbetet och via vår investeringsansvarige.

Vad hade hänt om Inlandsinnovation inte hade gått in som delägare?
– Jag hade tagit in andra delägare. Det fanns andra alternativ men jag tyckte att det var bättre med en större delägare än flera mindre. För mig var det en enkel och bra lösning. När vi väl kom till förhandlingsbordet gick det väldigt fort, hela processen tog mindre än ett halvår.

Vad hade det för betydelse för er att Inlandsinnovation verkar i er region?
Det var helt avgörande. Jag skulle aldrig ha tagit kontakt med en investeringsfond i Stockholm, där råder en helt annan kultur. För mig handlade det om att hitta människor med fötterna på jorden som jag har förtroende för. Det är viktigt med en partner som förstår vår verksamhet, våra förutsättningar och jobbar för tillväxt och arbetstillfällen i regionen. Pengarna ska stanna där jobbet utförs och resurserna finns.

Umlax om 10 år?
– Vi producerar betydligt mer fisk. Målet är att vi ska producera mer än dubbelt så mycket som idag och omsätta omkring 200 miljoner kronor. Men det finns stora utmaningar i det arbetet. Röding är en unik men liten produkt på världsmarknaden. För att växa måste vi ständigt utvecklas och lyfta kvaliteten, stärka varumärket och ha en klok marknadsföring. Vi kommer att lyckas tack vare att vi har en förstklassig produkt, kompetent personal och fokus på kunden.