Inlandsinnovation gick in som ägare i NUITEQ våren 2015. Sedan dess har företaget anställt fyra personer, startat kontor i Sillicon Valley och vidareutvecklat sin produkt. ”Vi har precis tecknat avtal med ett stort IT-företag och vår mjukvara för pekskärmar och interaktiva multitouch-skärmar börjar på riktigt sprida sig över världen” säger Harry van der Veen, vd för NUITEQ.

Inlandsinnovation gick in som delägare för drygt ett år sedan, vad har hänt sedan dess?

Vi har satsat på att öka försäljningen och deltagit på fler event och utställningar för att visa vår produkt och träffa potentiella kunder. Jag har deltagit i en teknikinkubator i Sillicon Valley där jag lärde mig massor och fick många kontakter. Det har också resulterat i att vi numera har en närvaro i Palo Alto genom ett kontor i Nordic Innovation House.  För oss har det varit viktigt att ta in externa ägare. Vi hade inte varit det företag vi är idag utan den kompetens och det kapital som våra externa ägare har bidragit med. Förutom Inlandsinnovation ägs vi av ett antal företagsänglar och även en del medarbetare är mindre ägare i företaget.

Vad hade hänt om Inlandsinnovation inte hade gått in som delägare?

Vi hade försökt få pengar på annat håll. Vi har en bra produkt med kunder i över 70 länder och ett riktigt bra team. Det fanns alltså goda förutsättningar för oss att hitta investerare. Inlandsinnovation var dock en bra match. Vi ville gärna jobba med en partner i regionen. Om vi hade hittat en partner i USA istället hade de med all säkerhet velat att vi skulle flytta huvudkontor och nyckelpersoner dit. Men vi vill vara kvar i norra Sverige och vi ville ha en partner som delade den visionen.

NUITEQ om tio år?

Vi kommer fortsätta utveckla ”cutting edge” produkter – det är det vi är bäst på. Vi kommer att vara många fler anställda i Sverige, USA och säkert flera andra länder. Vi tittar lite på att etablera oss i Asien där det finns många talanger inom vårt kompetensområde. England är också intressant eftersom de är världsledande när det gäller utbildning. Här kan det finnas bra partners för oss och då är det värdefullt att finnas på plats.

Men man kan aldrig veta om framtiden. Kanske har vi blivit uppköpt av något annat företag? Det har i så fall gett oss mer muskler att jobba ännu mera aggressivt med att utveckla riktigt bra produkter. Det är också viktigt att komma ihåg när man jobbar med investerare att de på ett eller annat sätt vill tjäna pengar på sin investering. Det måste vi ha med i beräkningen.

Mer om NUITEQ

NUITEQ utvecklar mjukvara för pekskärmar och interaktiva multitouch-skärmar. Det som utmärker NUITEQs produkt är att man kan använda flera fingrar på skärmen och att den kan användas av flera personer samtidigt. Mjukvaran används bland annat i konferenssammanhang, på muséer och flygplatser men framförallt i grundskoleutbildning runt om i världen.