• sv
 • en
 • Statligt riskkapital en brygga

  2015 - 09 - 04 Nytt från portföljen

  Ägarplanen fullföljd när Enycon såldes till Adven

  Olle och fabrik

  Statligt riskkapital från Inlandsinnovation hjälpte de ursprungliga ägarna att fullfölja planen som hela tiden har varit att driva upp företaget till en viss nivå för att sedan sälja till en kapitalstark köpare som kan driva affärsidén vidare.  I juni gick planen i lås när det nordiska energibolaget Adven köpte Enycon.

  – I och med att en exit hela tiden varit en del av planen har det varit en ganska odramatisk process. Nu var det rätt tid att sälja och vi hittade rätt köpare i Adven, berättare Olle Backman, en av de ursprungliga ägarna, som var med när Inlandsinnovation gick in med statligt riskkapital.

  Inlandsinnovation har varit delägare i Enycon sedan 2013. När Adven köpte bolaget sålde de sin andel. Peter Gullander, vd Inlandsinnovation, tycker att affären är ett bra exempel på hur statligt riskkapital kan vara en brygga över till privat ägande.

  – När Inlandsinnovation investerade i Enycon för två år sedan var företaget fortfarande i ett ganska tidigt skede i sin utveckling. Då var det svårt att hitta en privat investerare. Vi gick in med statligt riskkapital, företaget fick möjlighet att växa till sig och blev därmed intressant för privata investerare. Vi gjorde en bra affär och arbetstillfällen säkrades i vår region, säger Peter Gullander.

  Olle Backman berättar att det har varit värdefullt att ha Inlandsinnovation som delägare under företagets uppbyggnadsskede.

  – Styrelseledamoten från Inlandsinnovation var kunnig och bidrog till företagets utveckling. Det var främst genom honom vi hade de löpande kontakterna med Inlandsinnovation.

  Olle Backman kommer finnas kvar i Enycon genom att arbeta i den nya styrelsen, men när det gäller mer operativa uppdrag har han redan andra planer.

  – Jag och de andra ägarna har idéer på nya investeringar. Vi kommer inte att vara sysslolösa. Vi hittar på något annat kul, avslutar Olle Backman.

  Pressmeddelandet: 150630 Inlandsinnovation säljer Enycon

  Läs mer: 150508 Inlandsinnovation säljer Permascand